Nyitva tartás
 hétfőtől-péntekig: 10-19 óra
szombat: 14-19 óra

Fényképek

Az adatbázisról

A Pannónia Könyvtár mint a  Kelet-Balatoni Kistérség Könyvtári Szolgáltató Rendszer központi könyvtára jelenleg öt környékbeli település (Alsóörs, Balatonfőkajár, Felsőörs, Litér és Szentkirályszabadja) könyvtári ellátását végzi. Ebbe az  online, elektronikus adatbázis (OPAC) építése is beletartozik.

A könyvtárak állományának a feltárása befejeződött, így az internetes katalógusban mind az öt könyvtár dokumentumai megtalálhatók, melyeknek a száma folyamatosan nő. Az új beszerzések rögtön megjelennek a katalógusban.
A katalógusban bárki kereshet, beiratkozás ehhez a művelethez nem szükséges.

A keresés

Kétféle módon kereshetünk az adatbázisban. A bal oldali gyorskeresést használva szerzőre vagy címre kereshetünk. A keresés menüpontot választva több adatra kereshetünk egyszerre, és ezeket összekapcsolhatjuk egymással az ÉS, VAGY, NEM kapcsolók segítségével a sorok végén.

A keresendő kifejezést mindig csonkolni kell, hogy minden találatot megjelenítsen a rendszer. A csonkolás jele a *, ezt a jelet kell mindig a keresendő kifejezés végéhez hozzáírni. (Pl: Austen*) A találati listából kiválasztható a megfelelő rekord, és rákattintva az oldal alján a példányadatoknál látszik, hogy melyik könyvtárban van meg. A Státusznál látható, hogy ki van-e kölcsönözve, ekkor a kölcsönzés lejárta is látszik a sor végén.

Olvasói belépés

A képernyő jobb felső sarkában található Olvasói belépésnél lehet bejelentkezni a beiratkozott olvasóknak. A vonalkód az olvasójegy száma, a jelszó pedig a születési dátum hat számjeggyel (pl.: 2009.01.22.->090122) Belépés után meg lehet változtatni a jelszót és az adatmódosításnál a telefonszámot, valamint láthatóvá válik, hogy meddig érvényes az olvasójegy. A jobb oldalon a Saját OPAC menüsorban a kölcsönzések menüpont segítségével ellenőrizhető, hogy hány dokumentum van kikölcsönözve, azok mikor járnak le.

Itt lehet hosszabbítani is.

Nem lehet hosszabbítani, ha:

  • Lejárt a dokumentum kölcsönzési ideje.
  • A hosszabbítani kívánt könyv elő van jegyezve más olvasó részére.
  • Az új időpont későbbre esik mint a beiratkozás érvényessége.

Előjegyzés

A katalógusban való kereséskor találkozhatunk olyan könyvekkel, melyeknek a státusza „kölcsönözve”. Ebben az esetben, ha az olvasójeggyel bejelentkezünk, erre előjegyzést vehetünk fel. Csak olyan példányra tudunk előjegyzést felvenni, ami ki van kölcsönözve.

Az előjegyzett könyv megjelenik az előjegyzések menüpontra kattintva.

Az előjegyzett dokumentumot sem meghosszabbítani nem lehet, sem pedig más olvasónak kiadni.  Az előjegyzés két hónapig érvényes, vagyis ha két hónapon belül nem érkezik be a könyv, akkor az előjegyzés megszűnik. Ha beérkezik a könyv, akkor a beérkezéstől számított három napig tartjuk vissza, utána újra kitesszük a kölcsönzésbe.

Az előjegyzésről minden alkalommal értesítést küldünk a beérkezés napján.

A katalógus (OPAC) saját súgóval is rendelkezik, ahol képekkel illusztrálva bemutatja a használatot.